En bok av Hanna Lans

Det övernaturliga har alltid intresserat mig och som barn plöjde jag Maria Gripes böcker om Agnes Cecilia, Tordyveln flyger i skymningen och Skuggan över stenbänken. Att kunna resa genom tiden och att lura döden, är ett återkommande tema när jag skriver och när jag drömmer mig bort.

År 2007 flyttade jag hem till Sverige efter sju år i USA där jag bl.a. arbetade som jurist inom familjerättsliga frågor. De flesta av frågorna rörde hemvist och hur man kan flytta från ett land till ett annat utan den andra vårdnadshavarens godkännande. Det enkla svaret är att det inte går. När jag själv hamnade i den situation jag redan försökt vägleda så många föräldrar igenom, bestämde jag mig för att jag inte bara skulle klara av det, jag skulle göra det helt lagligt. För att göra en extremt lång historia extremt kort, så gick det som jag föresatt mig och för att kunna ge något till alla dem som stod i begrepp att försöka gå samma väg som jag, så skrev jag år 2010 boken Som någon annan bäddar. Den fick väldigt fina recensioner och är numera slutsåld, men går fortfarande att låna på biblioteken. Efter att ha skrivit självbiografiskt, väljer jag nu att helt fokusera på spökhistorier som utspelar sig på västkusten. Fast det är klart, en del av det som sker i böckerna har hänt mig på riktigt, så lite självbiografiskt är det ju fortfarande ...

Mina författarförebilder är Camilla Läckberg och Dan Brown. Båda skriver med ett driv och cliffhangers som är få förunnat och de fokuserar på det jag själv vill: att underhålla läsarna. Mitt skrivsätt har redan blivit jämfört med Dan Browns, så nu återstår bara Läckberg för att jag ska bli riktigt nöjd.

Vi är inte särskilt många som skriver rena spökhistorier i Sverige, ändå är TV-program som Medium, Andra sidan, Det okända och En natt på slottet, några av våra mest folkkära program. Jag tror att det finns ett stort hål att fylla och jag hoppas stå i framkant när det händer!

Hanna releasefest.JPG